Novinky

Mistrovství Evropy v Albacete, 7.-9.10. 2011

9.10.2011

Nevýrazná kvalifikace, špatný start do závodu, stíhací jízda a chyba v závěru. Tak by se dalo shrnout vystoupení šestnáctiletého jezdce Miroslava Popova na mistrovství Evropy ve španělském Albacete. Osmé místo v kategorii 125GP ale nakonec není tak zlé. I když ambiciózní mladý Čech chtěl samozřejmě víc.

Jezdec týmu ElleGi Racing závodí v této sezoně v italském motocyklovém seriálu CIV, kde mu v kubatuře 125GP patří v celkovém pořadí průběžná pátá příčka. Proto dostal šanci bojovat s nejlepšími jezdci různých evropských seriálů o titul Mistra Evropy 2011. O tom, kdo titul získá, rozhoduje jeden jediný závod a ten Miroslavu Popovovi nevyšel podle představ.

Už když do Španělska jel, byl si vědom toho, že mu dráha v Albacete moc nesedí. A ukázalo se to hned v sobotní kvalifikaci. Až dvanáctý čas a čtvrtá řada na startu. To samozřejmě znamenalo, že v neděli musel Čech velmi dobře odstartovat, aby mu soupeři na čele nenávratně neodjeli.

A není divu, že k sobě byl Popov po kvalifikaci kritický. „Až na jednu drobnost z dnešního rána byla moje motorka stále velmi rychlá a z toho důvodu nejsem vůbec spokojen s výsledkem volných jízd. Hodně jsem se snažil, a i když je můj nejlepší čas o půl sekundy pomalejší, dojel jsem hodně daleko od prvních.“

„V závodě bude velmi důležitý dobrý start. A já musím hned na začátku získat to správné tempo, jinak si jezdci vpředu vytvoří velký náskok a pojedou si svůj vlastní závod beze mne,“ uvědomoval si v sobotu odpoledne Popov.

Bohužel start do závodu nejnižší kubatury mu nevyšel tak, jak plánoval a po prvním kole se dokonce propadl až na šestnáctou pozici. Jak už u něj ale bývá zvykem, rychle se zvedl, získal správný rytmus a postupně také ztracené pozice. Byla to nádherná stíhací jízda. V posledním kole byl dokonce šestý, jenže pár zatáček před cílem přišla chyba. Popov dostal highsider a měl co dělat, aby se na motorce vůbec udržel. Nakonec se to sice povedlo, o dvě místa se ale přeci jen propadl. Mezi jezdeckou elitou Evropy tak obsadil osmé místo.

Miroslav Popov (ElleGi Racing Team)
Albacete, 125ccm – Závod, 8. místo

„Další start, na který bude lepší zapomenout! Už ta čtvrtá řada nebyla nic moc. Navíc jsem ztratil další pozice a na konci prvního kola jsem jel šestnáctý. Pak jsem si postupně zlepšoval pozici až do předjetí jezdců Calia a Amata. Pár zatáček před cílem mi bohužel podklouzlo zadní kolo, riskoval jsem tím pád a konec závodu. Chci poděkovat celému týmu za jeho práci, protože motorka byla jednoduše perfektní a velmi rychlá. Jsem zklamaný, že jsem promarnil celý víkend ve volných jízdách, při kterých se mi nepodařilo dostatečně sladit s místní dráhou. Zároveň gratuluji svému bývalému kolegovi Fenatimu. Jel skvěle, přitom porazit Španěly nebylo vůbec jednoduché.“